Thursday, January 21, 2010

Muridku




last week, she ade cerita perihal murid murid perempuan(murid murid ke pelajar ek) kat sekolah tempat die mengajar.die selaku guru kelas kepada murid murid perempuan tingkatan satu menjadi rujukan bagi anak didik kelas die.sekarang kan awl tahun, awl persekolahan bagi tahun 2009.maka macam biasala , dah memang menjadi adat bagi murid murid baru malah bagi pelajar pelajar universiti juga same bile memerlukan kite mendaftar ape ape persatuan yang ade kat sekolah or institusi pengajian kan.

sekolah she ni sekolah convent, jadi adela persatuan katolik.persatuan puteri islam pun ada memandangkan ade murid murid beragama islam kat sekolah tu.mase hari pendaftaran tu, ade seorang murid kelas die ni datang bertanyakan soalan yang terkejut jugakla.form 1, 13 tahun.dah aqil baligh dah kalau ikut zaman sekarang ni.mungkin dah period dah brape kali period dah kot tapi masih tak tau lagi pasal perihal keagamaan ni.

soalan yang ditanya adalah,

             murid: cikgu, saya nak masuk persatuan katolik bleh x?
                        katolik tu ape ek cikgu?
             cikgu: ish awk ni.mane boleh orang islam masuk.
                       puteri islam kan ade,awk tu islam.

ya Allah,apela budak budak zaman sekarang ni.kate dah maju tapi tak tahu lagi benda benda macam ni.terkeliru kot budak tu.mungkin die tak mendapat pendedahan pasal ni.

kepada mak bapak kat luar sane dan jugak kepada saya sendiri yang mase depan nanti akan bergelar bapak, didikla anak anak dengan ilmu agama yang cukup.jangan la biarkan anak kite kurang didikan agama nye.dunia dunia jugak, akhirat nanti macam mane.hadith nabi yang bermaksud:-




Apabila seorang anak Adam itu meninggal dunia, maka terputuslah amalannya kecuali tiga perkara iaitu sedekah jariah, ilmu yang bermanafaat dan doa anak soleh yang mendoakannya (Hadith Riwayat Muslim) 




credit to Hamba Al Quran





No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails