Wednesday, October 21, 2009

80's baby

petang petang sambil tunggu waktu yang sesuai untuk mandi, aku mengorek emel yahoo aku yang lame lame. smentelahan itu, terjumpa la satu emel yang kawan aku forwardkan kepada aku. mungkin korang dh pernah bace emel ni tapi aku memang suke bace. mungkin disebabkan aku lahir pada tahun 80's ni menyebabkan emel ni kena sangat dengan aku. banyak jugak yang aku alami berkaitan dengan emel ni.

untuk bacaan pada masa lapang...
enjoy...sure korang teringat balik zaman2 skolah
dulu...

tanda-tanda anda bayi tahun 80-an:

kita membesar dgn menonton G-Force, He-man,
Transformers, Thundercats,
Silver Hawk, Woody Woodpecker, flashman, gaban,
satria baja hitam, Chipmunks and
Mickey
Mouse. Not to forget
Ninja Turtles, Mask, Smurfs dan Voltron.

berus gigi time waktu rehat kat skolah
rendah?...hmm,
mesti pegang cawan
warna-warni kan. mencangkung kat tepi parit dgn
classmates semua kat
seblah...

ingat tak, misi kat skolah masuk kelas dgn list
dentist appointment.
pastu
bunyi gigi member kite kene gerudi kat bilik
sebelah.
ada gigi yang
berlubang, kene laa tampal.

ni sure korang igt...program minum susu di skolah.
nak
galakkan budak2
time
tuh minum susu. sekotak 30 sen jek beb...

cikgu2 kalau nak denda, mesti guna pembaris
panjang
warna kuning tu.
pukul
tapak tangan...kan?

semangkuk mi sup ke, mihun sup ke, 30 sen jek
kat
kantin.

Hankyu Jaya, Yaohan - shopping complex yang
popular
utk meluangkan masa
dgn
family. ni for those yg dok KL laa

time skolah menengah, korang sure beli kasut
skolah
Bata BM Turbo atau
Pallas Jazz.
ada yang suka kasut high-cut yang buatan china
tu...ada yang suka
stoking
tebal laaa...

internet? email? mendalah ape tu?

CD? ape tu? kaset tape penah laa dgr. tiket
wayang pun
5 inggit je.

kite pegi kedai runcit, beli Chickerdis, Mamee ,
Kum
Kum, UFO, O-Ya,
Ding
Dang chocolate balls yang ada mainan kat dlm die,
'telur' keras warna
warni, 'rokok' chewing gum, KIKI Bubble Gum.

tak dilupakan, 'Ti Kam'.
bile dah abih exam, main Monopoly la, Donkey la,
Happy
Family laa dlm
class.

tapi bunyi loceng laa yang paling best skali. boleh
beli aiskrim ngan
apek
kat luar skola tuh...

lagi satu loceng masa nak pegi rehat. tinggal kan
keje
skolah, jom kita
pegi makan. budak2 yg dpt Rancangan Makanan
Tambahan
(RMT) mesti kluar
awal.

lagi satu yang seronok mase time Pendidikan
Jasmani,
PJ. main bola laa,
rounders laa...

permainan kegemaran, main guli, batu seremban,
penutup
botol, batang
aiskrim, 'Pepsi Cola one-two-three', 'Police &
Sentry', kejar2 duduk...

kita hilangkan dahaga dgn aiskrim 10 sen. yang
tube
aiskrim, ada byk2
color
tu. kalau nak makan, kene patahkan kat tengah2
die!

lipat kertas kecik2, pastuh buat lastik. hmmm..ni
pun
kita main dulu ni.
baling2 kapur laa.

hmm...budak2 kat university skarang, kebanyakan
nye
lahir thn 1987/88.
skarang digelar 'remaja'.

bagi diorg, diorg mane penah dgr lagu 'We Are the
World, We Are the
Children...' dan lagu 'Uptown Girl' yang diorg tau, yg
Westlife
nyanyi....bkn Billy Joel nyanyi...

bagi diorg, ada satu je Jerman kat dunia ni, dan
ade satu je Vietnam.

AIDS wujud sejak diorg lahir.

CD pun wujud time diorg lahir.

Michael Jackson dah putih dah time tu.

Diorg percaya Spiderman dgn Incredible Hulk tu
filem2
baru.

Diorg tak bley bayangkan skrin hitam putih utk
sebuah
komputer.

Diorg tak penah tau pun 'Atari' dgn 'Game &
Watch'.

Diorg tak percaya penah ada TV hitam putih...dan
diorg
skarang tak reti
nak
switch on TV kalau xde remote control.

dan diorg tak paham macam mane kite boleh
survive dkt
universiti tanpa
handphone...

hmm...jom kite check, kite ni dah tua ke:

1. korg paham ape yang korang baca kat atas ni,
dan
korg sure tersenyum

2. kebanyakan member2 skolah menengah kite
dah kawin

3. korg sure pelik bile nengok bdak2 kecik main
komputer, selamba je

4. kita geleng kepala bile nengok bdak2 skolah
menengah guna handphone

5. kita dah tak byk sembang2 dgn member melalui
telefon lagi setiap hari

6. bile jumpe member lame dari semasa ke
semasa,
seronok bile bersembang
pasal cerite2 lame, cerite2 kelakar yang kite alami
mase dulu time
kecik2,
nakal2 dulu...

7. last skali, bile dah bace email ni, korang akan
terpikir utk
forwardkan
dkt member2 lame korg. Sure diorg suke punye
laa...hehehe

Yaa, kite pun dah semakin tua!!

Teringat zaman2 dulu kan?

selamat kepada 80's baby

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails