Wednesday, August 12, 2009

bidan terjun

salam..smbl2 aku ddk lepak atas tangga umah aku, lalu seorang lelaki bersama motorsikal. rumah die berada berhampiran saja dgn umah aku...die berasal dr kemboja..bile saja aku terpandang die dan die tersenyum ke arah ku tanda teguran,aku teringat kisah die yg membuatkan sampai sekarang die senyum bila saja terserempak dengan aku...

satu kisah yg hampir menjadikan aku seorang bidan terjun...hehehe...terasa nk gelak sorang2 pn ade bile ingat balik kisah ni...cuak pn ade...satu pagi,tak silap aku pd bulan lepas iaitu bulan 7, si abang kemboja ni yg pertuturannye mcm org siam ckp kelate dtg rumah aku..mak aku keluar dan die memberitahu kat mak aku yg bini die nk bersalin...mak aku pn cepat2 mengejutkan aku yg masih sedap melayan tido selepas menghantar adik2 ku ke sekolah...mak aku menggesa aku supaya bgn dr tdo sebab bini abg kemboja tu nk bersalin...aku dgn muka mengantuk bgn dr tdo dan hanya basuh muke...heheh..

abg kemboja tu mintak tolong aku supaya menelfon ambulans...aku cakap maila sy hantarkan ke hospital....die pn berfikir sejenak kemudian setuju dengan cadangan aku...kemudian die peg balik rumah die untuk amik bini die peg ke hospital dengan kancil ku...aku menunggu dan tbe2 abg kemboja tu dtg dgn muka yg pucat..die dtg dengan rilek bgtau aku yg bini die dh bersalin kat rumah...ya Allah,terkejut aku...senangnnye bini die bersalin...org lain bkn main ssh lg...aku pn menelefon 999 dan itulah pertama kali dalam hidup aku menekan 999...cakap dengan operator bgtau mcm ade kemalangan je...bangga seyh...akak operator tu tny alamat dan nama aku untuk disambungkan ke hospital terdekat...ini melambatkan sedikit proses penghantaran maklumat...jadi, kite perlula tahu dan ada no telefon hospital, bomba, dan balai polis yg berhampiran dengan kawasan kite bg memudahkan segala urusan jika berlaku kecemasan...balik kepada abg kemboja tuh, aku suruh die peg tgu ambulans kat jalan besar sbb nk masuk area kampung aku ni bnyk kne belok...

pastu selesai sume, aku pun naik tdo balik...hehehe....kite lebih mengingati nombor telefon awek kite dari mengingati nombor telefon yg penting kan...jadi, ubah la sedikit..same2 kite ubah...simpanla no telefon hospital,bomba dan balai polis yg terdekat dgn kite...

2 comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails