Thursday, November 12, 2009

Tolong.Please.

kali ni bukan nak cakap ape pun sangat tapi nak bagitau sikit pasal negeri aku ni.dahla name dah buruk mase PM aritu.benda aku nak bagitau ni pun mase aku pergi PM tu jugakla terjadi.

sesampai pagi jumaat kat Kuala Lumpur,aku perlu pergi Ampang sebab nak amik pajero abang ipar aku yang dah dibayar melalui bank draf.aku pergi dengan LRT( aku tau sebut LRT je,tak tau star ke putra) sampai stesen Ampang.tunggu kawan abang ipar aku tak datang datang jadi aku keluar cari masjid.tanya pekerja LRT tu.last train sebelum sembahyang jumaat pukul berape.die macam pelik dengan soalan aku tu.ye la,aku orang kelantan,mane ade train train ni.ade kat wakaf bharu je.

selalunye mase sembahyang jumaat kat sini semua berhenti.abang tu jawab train tak berhenti pun mase sembahyang jumaat.o0o0owwww..kemudian aku tanya masjid kat mane.kemudian menurut peta yang abang tu bagi,jumpa la masjid Ampang kot.dekat je dengan stesen tu.makan makan kemudian sembahyang.

sementara tunggu kawan abang ipar aku call, aku lepakla kat masjid tu memandangkan aku tengok ade orang lain yang siap tidur lagi melepaskan penat.aku menyandar kat dinding kemudian datang seorang pakcik cakap dengan aku die nak baring jap sementara tunggu bas nak balik rumah.oh,die datang sembahyang jumaat dengan bas.die cakap bas lambat lagi jadi nak rehat dulu.aku senyum sahaja.borak borak dengan pakcik tu lame lame die tahu aku orang kelantan sebab die tanya.masukla topik pasal negeri kelahiran aku yang aku cintai.die cakap kelantan tak maju.ekonomi tak ok.aku angguk je.kalau bangkang kate aku kurang didikan plak.dah memang pembangkang pun kan.die cakap kelantan tak boleh maju sebab tanah rendah.selalu banjir.rugi kalau meniaga kat kelantan.die bagitau la kawan die pernah meniaga kat rantau panjang kemudian banjir jatuh rugi.kawan die tanam tembakau berapa ekar kemudian banjir jatuh rugi.

ayat yang paling best sekali dari pakcik ni die cakap nak tengok bukti kelantan tak maju tengok orang kaum cina ramai ke tak.die kate kat kelantan tak ramai orang cina sebab susah nak meniaga.aku pun dah taknak melayan dah pakcik ni lagi.jampuk sikit sikit je.lepas tu aku pn pergi dari masjid tu.pergi dalam keadaan panas.

maaf kepada pakcik itu,kat sini saya nak cakap.tolong la jangan wat andaian kalau pakcik datang sini 20 tahun lepas.tolong la datang sekarang kemudian buat kesimpulan maju ke tak maju.kalau bagi pakcik kena orang cina ramai baru maju,tolong la tengok kat sini sape majoriti peniaga,sape yang pegang ekonomi kat sini.tolong la pakcik.saya tak marah kat pakcik,cuma kecewa je.orang orang yang macam pakcikla yang selalu cakap negeri kami tak maju.kalau dengan ade nye toto,4d,pusat urut,kelab malam baru maju,maka terbuktila kelantan memang tak maju.panggung pun tak ada pakcik oi.

maaf post kali ni panjang sangat.maaf kalau ade sape sape terasa dengan post aku ni.sekadar luahan hati aku ni.

3 comments:

  1. wakpe dok sound skali solllll... mung sound gini je...

    "ganu ramai jgk cina, tp hok ada shopping complex berantu... at least kelantan ade kb mall...." hahahahahahahahaha...

    lg, "patot la pakcik xmaju2... nk harapkan cina je majukan negara melayu... lame2 jd negara cina la kite ek..." ouh, mcm racist plk... kepada yg terasa cam racist, what i meant is kenapa nk mengharapkan org lain memajukan diri sendiri???

    lg, "KL maju sbb cina??? abis indon bersepah kat chow kit ape cerrrr???"

    nk lagi??? "kawan pakcik tanam tembakau??? tembakau utk ape ek... oh, rokok... kan rokok haram... asal tanam benda haram... xberkat... tu yg tenggelam banjir tuuuuuu... igt pakcik... kaf ba rho kaf alif ta nun... keberkatan..."

    da la tu, kang makin ramai yg terasa kang...

    ReplyDelete
  2. ejah jupo plok la pokcik 2..
    kawe nk bui tiket free gi balik klate..
    biar dio tngok guano klate loni..

    ReplyDelete
  3. haha..pakcik tu die kate die mampu beli kancil je.patutla pikiran die gitu.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails