Wednesday, November 18, 2009

stereng kereta


tibe tibe teringat perbualan bersama abah aku semasa membonceng motor buruk arwah abah.arwah abah menunujukkan sebuah kereta yang macam sekejap ke kiri sekejap ke kanan.bukan mabuk sebab siang hari.biasanye kalau orang mabuk memandu malam malam hari.dan pagi esoknye kedengaran la kedai situ sini kena langgar dek orang mabuk tu.dah banyak kes aku dengar macam tu.

yang ni bukan mabuk, cume si pemandu yang mengemudi stereng kereta tu tak ada tujuan ataupun tak tahu kemana arah nak pergi ataupun die tengah mencari rumah sewa.arwah abah aku cakap bahaya memandu macam tu.boleh bahayakan orang lain.kata kata arwah pada aku yang masih kecil bersekolah rendah mase tu adalah berdasarkan pada bahaya dengan tak bahaya je mase tu.

bile dah besar ni dan teringat balik kata kata arwah tu,memang ada dalam kehidupan ni situasi macam tu.dalam hidup kite kena ada tujuan,matlamat.kalau tak kita akan ke kiri ke kanan tak ade tujuan.silap silap dilanggar orang tak pun kita yang langgar orang.dalam hidup ni tujuan kita ape sebenarnye.ape tujuan Maha Pencipta wujudkan kite di muka bumi ini.fikiran aku membayangkan kalau haluan kite tak ada arah maka sia sia la hidup kite.

dalam situasi kereta tadi,stereng tu ada kat tangan kite.kite yang akan menentukan arah tuju hidup kite.ke arah baik ke arah buruk kite yang tentukan.orang lain tak boleh menetukan hidup kite.

nasihat dan kata kata orang orang tua amatla bermakna.dieorang lebih makan garam dari kite.

2 comments:

  1. HAPUSKAN HUTANG DENGAN TEKNIK RAHSIA!
    Wang Masuk Setiap Hari Ke Akaun
    Tanpa Perlu Pengalaman Langsung!
    Cikgu jana RM90,000 dari rumah?

    Mungkin anda tidak percaya, begitu juga dengan saya pada
    mulanya. Mana mungkin cikgu boleh buat duit sebanyak
    itu dengan internet? Tapi...

    Selepas beliau tunjukkan sendiri bukti akaun bank, saya
    sendiri terpegun bagaimana seorang cikgu mampu menjana
    RM80,000 dari rumah secara part time hanya dengan menggunakan
    sistem yang sungguh luar biasa ini.

    Apa?? Rupanya ramai lagi yang buat duit...

    Hisham (RM93,200 +)..cikgu!
    Akmar (RM38,000 +)..surirumah!
    Masrule (RM13,400 +)..IT!
    Syed (RM17,000+).. pensyarah!
    Nazrim (RM10,500 +)..nurse!
    Ramzi (RM5000+)..JKR!
    Kamil (RM5800+)..pencen!
    Purnama (RM8500+)..surirumah!
    Zahid (RM8000+).. pensyarah!
    Adizakry (RM4000+)..budak pejabat!
    Fazlisyam (RM8000+)..pelajar!
    Shamsul (RM4000+)..koje gomen!
    Faiz (RM10,000+).. student kat Ireland!
    Syahmi (RM4000+)..budak cyber!
    Syahrul (RM4000+)..budak kilang!
    Safian (RM2000+)..usahawan!

    Anda boleh lihat keajaiban sistem PERCUMA disini:


    --> http://formulaluarbiasa.com/recommends/RahsiaDuitAutomatik

    Kita jumpa disana nanti!

    Ikhlas,

    Ridwan08.

    ReplyDelete
  2. bebelan ak ketika memandu:-

    situasi pertama, lampu isyarat dgn timer hijau, timer msh lmbt lagi tuk lampu isyarat bertukar kuning, tp die tergedek2 slow kat dpn xnk kejor... maka kata2 ini akn kuar: "org ni mmg xde wawasan dan cita2 la... benda da tersedia dpn mate pon xnk kejar" lalu betol2 sampai kat traffic light tu lampu bertukar kuning masing2 sibuk menekan brek... arghhhhh... time ijau xnk kejor...kalo laju skit pon smpt je... (perhatian, ini berlaku dikwsn traffic light bertimer, jgn kejor lampu isyarat hijau yg xde timer kerana ia boleh menyebabkan kemalangan serius)

    situasi kedua, bwk kenderaan kejap kiri, kejap kanan, duk tgh2 ats line... maka kata2 berikut akn kuar "org nih mmg xde arah tuju hidup tol la... bahaya tol kalo xde arah tuju hidup nih... xkite langgar org, org langgar kite... maka tetapkan la arh tuju hidup kite..."

    bile pk2 blk, mcm betol... tp pk2 blk... jadahnyer membebel time memandu??? hahahahahaha

    kesimpulan ak kat sini, even nmpk cam benda kecik je... bwk kete... org kite selalu memandang remeh... tp mereka xsedar, apabila benda2 remeh tu selalu dipandang remeh, mereka akn memandang benda2 besar pon jd remeh temeh juga... cam bwk kete jgk... sbnrnyer besar tu... xde arh tuju, duk kiri duk kanan, kite xlanggar org, org langgar kite... same jgk dlm hidup nih... xde arh tuju, maka jap lagi ade la org lingkupkan kite... go with the flow bkn bermaksud ltk sampan dalam sungai mengharapkan arus sungai bwk kite... tp kite mengemudi berdasarkan arus sungai tu...

    pjg plk komen ak kali ni... sorry sol... haha...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails